Ο βρυγμός, ή αλλιώς το τρίξιμο των δοντιών, είναι η 3η συνηθέστερη διαταραχή του ύπνου, μετά το ροχαλητό και το παραμιλητό. Πρόκειται για μια υποσυνείδητη συνήθεια που επηρεάζει παιδιά και ενήλικες.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι 1 στους 4 τρίζει ή σφίγγει τα δόντια του κατά την διάρκεια της νύχτας ή και της ημέρας.
Αιτίες
Τα κυριότερα αίτια είναι το άγχος και το στρες. Άλλοι παράγοντες είναι ο ανεκδήλωτος θυμός και η αγανάκτηση και η ύπαρξη πόνου σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος.
Στα παιδιά οι αιτίες μπορεί να είναι η αλλαγή των δοντιών, κακή ευθυγράμμιση και κακή σύγκλειση των δοντιών, ασθένεια καθώς επίσης και στρεσογόνοι παράγοντες όπως η προσαρμογή στο σχολείο & η δημιουργία φίλων.
Ο βρυγμός στα παιδιά είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην ηλικία των 3-10 χρόνων και συνήθως σταματάει μετά την ηλικία των 13 ετών.
Ενδείξεις & συμπτώματα
Τις περισσότερες φορές ο οδοντίατρος είναι αυτός που σας ενημερώνει ότι τρίζετε τα δόντια σας βάσει κάποιων διαγνωστικών στοιχείων.
– Έντονο τρίξιμο με δυνατό ήχο: Ο βρυγμός κατά την διάρκεια της νύχτας συνήθως δεν γίνεται αντιληπτός από εσάς αλλά από το άτομο που κοιμάται δίπλα σας ή από τους γονείς. Ο ήχος μπορεί να είναι τόσο δυνατός που το άτομο που κοιμάται δίπλα σας να ξυπνήσει.
– Βλάβες στα δόντια: Τα δόντια αποτρίβονται, αποσπώνται μικρά κομματάκια από την επιφάνειά τους και αποκτούν μια πιο επίπεδη μασητική επιφάνεια, χάνοντας έτσι το ύψος τους.
Όταν φτάσουν σε σημείο να χάσουν το εξωτερικό στρώμα τους, την αδαμαντίνη, τότε αποκαλύπτεται η οδοντίνη και τα δόντια γίνονται ευαίσθητα κυρίως στο κρύο. Μπορούν επίσης να αποκτήσουν και κάποια κινητικότητα.
– Πόνος στους μύες του προσώπου και της γνάθου: Κατά την διάρκεια του ύπνου η δύναμη που ασυναίσθητα ασκείτε με το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών είναι μέχρι 6 φορές μεγαλύτερη από την φυσιολογική δύναμη που χρησιμοποιείτε για να μασήσετε μέσα στην ημέρα. Η υπερλειτουργία των μυών είναι αυτή που προκαλεί τον πόνο και αίσθηση κόπωσης.
– Πονοκέφαλος, πόνος στα αυτιά, ημικρανίες: Οφείλονται στην μεγάλη πίεση που ασκείται στα δόντια και τις γνάθους.
– Βλάβη της κροταφογναθικής διάρθρωσης (ΚΓΔ): Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια φλεγμονή, με πόνο και πρήξιμο στην ΚΓΔ ,καθώς η πίεση μεταφέρεται και στην άρθρωση της γνάθου.
Θεραπεία
Τα συμπτώματα του βρυγμού μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατασκευή ενός νάρθηκα. Ο οδοντίατρος σας φτιάχνει ένα πλαστικό μασελάκι το οποίο το φοράτε στον ύπνο και βοηθάει στον να μην ακουμπούν τα δόντια μεταξύ τους. Έτσι καταφέρνουμε να εμποδίσουμε τις βλάβες στα δόντια, «μαθαίνουμε» στην γνάθο να έχει μια νέα, φυσιολογική θέση κατά την διάρκεια του ύπνου. Επίσης, μειώνουμε τους πρωινούς πονοκεφάλους και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής.